måndag 31 januari 2011

Huvudlös

En av mina stamgäster på den ena matningen, en 2K havsörn, dvs en ung örn som är inne på sitt andra levnadsår, är nästan säker att det är den ena av de två ungar som såg dagens ljus i närheten förra året, de teorierna har jag för att de två gamla havsörnarna som även är stamgäster där låter denna äta och hållas ifred där, däremot brukar några andra örnar besöka stället när hungern kommer, men då blir det oftast lite gnabb runt fiskarna, men de blir nog mätta allihopa före solen gått ned.

fredag 28 januari 2011

Gårdsbongning

I helgen är det dags för Finlands största gårdsbongning, på finska kallad pihabongaus, ska inte du delta i år också! Kopierar nedan in den officiella texten från birdlife.

Vinterfågelskådning på egen gårdsplan

– Kul, enkelt, nyttigt och tar bara en timme i anspråk av din tid!
Under januariveckoslutet 29.–30.1. är de bekanta vinterfåglarna åter under lupp, då fågelskydds- och fågelskådarorganisationen BirdLife Finland arrangerar det årliga Gårdsplanskryss-evenemanget (Pihabongaus) på varje gårdsplan i vårt land.
Under Gårdsplanskrysset gör man fågeliakttagelser på egen gårdsplan, i en park eller på någon annan plats under en timmes tid. Detta gör man endera på lördagen eller på söndagen och sedan rapporterar man observationerna till BirdLife Finland.
Gårdsplanskrysset är ingen tävling, utan avsikten är att så många som möjligt gör observationer av vinterfåglarna på egen gårdsplan. Samtidigt vidareförs kunskap om fågelskydd och utfordring av vinterfåglarna samt även värdefull information om vår vinterfågelfauna insamlas.
Som beskyddare av Gårdsplanskrysset fungerar republikens president Tarja Halonen. Evenemanget arrangeras för sjätte gången. Förra januari iakttogs fåglar av över 15 000 personer på över 10 000 gårdsplaner.
Anvisningar för deltagande
I Gårdsplanskrysset kan vem som helst delta. Man behöver inte vara fågelskådare för att delta. Ingen skild anmälan behövs och det finns ingen deltagningsavgift.
- Iaktta fåglar under en timme på egen gårdsplan, i en park eller på någon annan lämplig plats, endera lördagen den 29 januari eller söndagen den 30 januari.
- Artbestäm fåglarna du ser.
- Räkna antalet av varje enskild fågelart som är synliga samtidigt (på detta sätt undviker du att räkna en och samma fågelindivid flera gånger).
- Meddela vilka arter du observerat och maximiantalet du räknat till BirdLife Finland senast den 4.2. på adressen www.pihabongaus.fi. Du kan också skicka in resultatet på ett postkort till BirdLife Finland, Annegatan 29 A 16, 00100 Helsingfors. På postkortet anges även observatörens och observationsplatsens adresser, tidpunkten för observationerna och antalet observatörer.
Ifall fåglarna på din gårdsplan är ännu okända för dig, hittar du bilder på våra vanligaste vinterfåglar och korta artbeskrivningar på adressen www.pihabongaus.fi
Bland alla deltagare utlottas priser med anknytning till fåglar. BirdLife Finland publicerar på sina hemsidor preliminära resultat från Gårdsplanskrysset den 31 januari, och mera slutgiltiga resultat under loppet av februari.
Tillägsinformation www.pihabongaus.fi

tisdag 25 januari 2011

Halvsömnig

Inte ofta man bjuds på att fotografera en hökuggla mitt i sin dagssömn. Tyvärr lite "grodperspektiv" då jag befann mig så här pass nära och den satt några meter ovan marken.

onsdag 19 januari 2011

Med dödlig blick

Fick ett tips i veckoslutet om en uggla som höll till vid en åker intill ett fähus, och tankarna for tillbaks till ifjol då jag fotade lappugglan som gärna höll till i liknande terräng, dock var det inte lappugglan denna gång utan en väldigt hungrig och jaktlysten hökuggla, men ett mycket fint möte det med.

tisdag 11 januari 2011

Nytt år, Nya möjligheter och en Ny blog

Välkommen till min nya blog. Efter en del strul och problem med uppdateringar på min gamla blog så beslutade jag att byta till en annan nu i samband med årsskiftet. Hoppas ni alla kommer att trivas trots lite nytt utseende och funktioner. Först ut får bli en lappuggla från ifjol.