torsdag 26 januari 2012

Norrskensnatt II

Jag hoppas på flera sådana här nätter under vintern, tog mig och minnet tillbaks drygt 20 år då jag satt och beundrade detta skådespel över himlen...

Norrskensnatt I

Denna vecka fick vi oväntat besök i mina hemtrakter, nämligen ett mycket kraftigt norrsken som kunde ses ända ner i våra södra delar av Finland...

onsdag 25 januari 2012

Kisses

Samma ställe som de två föregående bilderna, lite nosande och de kom bra överens och var troligen ur samma släkt eller nåt annat som inte jag känner till, för vissa tålde inte alls varandra och sparkar och mindre slagsmål utbröt ibland, men i begynnelsen så härstammar alla från samma släkte från 1930-talet när 6 kalvar planterades in till Finlands skogar, men har under dessa snart 100 år förgrenats precis som med allt annat liv i naturen.

Kid

måndag 23 januari 2012

Jag ser dig nog...

Över veckoslutet var det åter dags att besöka södra Finland för att fortsätta mitt projekt med vitsvanshjortarna där, och deras stam är nog något jag aldrig i mitt liv kunnat föreställa mig skulle finnas i vårt land, men så lever och vårdar befolkningen dem med omsorg också, full fart och massor med hjortar på plats mest hela tiden, även fast man trodde man var ensam nån minut, så stod nog nån där bakom det snötäckta landskapet iallafall.

onsdag 11 januari 2012

Lokala När-TV

Ikväll var det dags, efter att under hösten vid olika tillfällen haft lokala tv:n med mig ute i skog och mark, att visa upp sig i tv-rutan, nåja lite svettigt kändes det men tyckte det gick helt bra. Jag visade några nya bilder från mina turen, och en del gamla favoriter, jag valde dessutom inte nästan ut någon själv, utan visade upp en del av mina alster från året som gått för Maria, som producerade filmen, och så fick hon välja, det var ju hon som gjorde programmet om mig, inte jag ett program om mig själv :)
Till Er som inte kan se vår lokala tv-sändning, så finns det att se på nätet under adressen http://81.209.19.52:8080/recorder/476407.asf (från 30sek och framåt)

Lämna gärna en kommentar, bra eller dålig spelar mindre roll då jag lika gärna tar kritik, som beröm...

söndag 1 januari 2012

Kalender 2012 - Januari

Jag har fått flera önskemål om lite korta berättelser om mina bilder i kalendern, så jag kommer varje månad att kort göra en sk bildtext om bilderna här på bloggen, och först ut är nu januari. Om det ännu finns ngn som vill köpa en kalender så finns fortfarande några kvar, det är bara att ta kontakt isåfall så skickar jag per post eller enligt annan överenskommelse.

Förra året, liksom året innan fick vi massor med snö, speciellt från mellersta landet och norrut var det inte ovanligt med en meters snödjup, redan långt före jul på vissa platser. Det hörde ju lite till ovanligheterna efter senaste årens snöfattiga förvintrar, men som glad amatörfotograf gillade jag läget. Med detta djupa snötäcke så blev det besvärligt för speciellt ugglorna som denna årstid till stor del överlever av de gnagare som finns, och gnagarna fanns men under ett djupt lager av snö, och deras jakt i skogen där de normalt befinner sig blev mycket svår, med den följd att de sökte sig till öppnare ytor, närmare bebyggelser och speciellt nära bondgårdar där de hade ett större fält att jaga över, och där det fanns gott om smågnagare. Som så ofta så tog jag bilden efter ett tips av en observant förbipasserande.

På bilden, lappuggla i ett underbart snölandskap.

Gott Nytt År... Nytt År... Nya möjligheter...

Dagen till ära gör mitt blognamn sig mycket bra, men egentligen är ju varje dag en ny dag, som är fylld med nya möjligheter, åtminstone när jag tänker för egen del, men jag hoppas det är lika för alla.
Året för min del med kameran började kanske inte så, men jag har varit ute en runda på eftermiddagen, men några grymma alster blev det inte, men dagen är ännu inte slut och vill norrskensgudarna mig väl så kan det bli någon bild ännu ikväll. Men i väntan på det, och för att inleda det nya året tar vi en bild från ifjol, från en mycket minnesvärd och spännande dag i skogen, med en hungrig björn som blivit överaskad av en decimeter nysnö.